HP printer maakt geen verbinding met WiFi: Uitgebreide oplossingen
08 januari 2024 

HP printer maakt geen verbinding met WiFi: Uitgebreide oplossingen

Dit artikel van Printerservice biedt oplossingen voor het veelvoorkomende probleem van HP printers die geen verbinding kunnen maken met WiFi. Het richt zich op uiteenlopende situaties, van eenvoudige verbindingsissues tot complexe netwerkproblemen, en is nuttig voor iedereen die moeite heeft met het verbinden van hun HP printer met apparaten of netwerken.

Basiscontroles en instellingen

Voordat u problemen met WiFi-connectiviteit probeert op te lossen, is het belangrijk om enkele basiscontroles uit te voeren:

 1. Stroomvoorziening controleren: Zorg ervoor dat zowel je HP printer als de WiFi-router correct zijn ingeschakeld. Een eenvoudige manier om dit te controleren is door te kijken naar de indicatielampjes op beide apparaten.
 2. Bereik van het WiFi-Netwerk: Je HP printer moet binnen het bereik van uw WiFi-router zijn. Te ver weg staan van de router kan leiden tot zwakke of geen verbinding.
 3. Interferentie minimaliseren: Vermijd plaatsing van de printer in de buurt van apparaten die elektromagnetische interferentie kunnen veroorzaken, zoals magnetrons of draadloze telefoons.
 4. Printer en router herstarten: Soms kan het opnieuw opstarten van beide apparaten eventuele tijdelijke connectiviteitsproblemen oplossen
"Effectieve probleemoplossing begint bij de basis. Voordat we complexe technische stappen ondernemen, zorgen we er bij Printerservice altijd voor dat de eenvoudige maar cruciale zaken zoals stroomvoorziening en netwerkbereik eerst gecontroleerd worden," aldus Martin Kroonen, directeur van en expert in Printerservices

HP printer verbinden met WiFi

Om je HP printer met WiFi te verbinden, volg je deze stappen op het bedieningspaneel van de printer:

 1. Ga naar het netwerkmenu: Vind en open de netwerkinstellingen op het bedieningspaneel van je HP printer.
 2. Selecteer je WiFi-Netwerk: Kies de optie om draadloze netwerken te zoeken en selecteer jouw netwerk uit de lijst.
 3. Voer het wachtwoord in: Typ het wachtwoord van je WiFi-netwerk in. Zorg voor nauwkeurigheid om verbindingsfouten te voorkomen.
 4. Bevestig en maak verbinding: Volg de aanwijzingen op het scherm om de instellingen te bevestigen en de verbinding met je WiFi-netwerk te voltooien.

Dit proces zorgt ervoor dat je HP printer succesvol verbinding maakt met je WiFi, waardoor je draadloos kunt printen vanaf je apparaten.


Tips om je HP printer (weer) online krijgen

Als je HP printer niet online verschijnt, probeer dan deze uitgebreidere stappen:

 1. Printerstatus controleren: Open 'Apparaten en Printers' op je computer en controleer of je printer als 'online' staat aangegeven.
 2. Printer en computer herstarten: Schakel de printer uit en weer in. Doe hetzelfde met je computer om communicatieproblemen op te lossen.
 3. Standaardprinter instellen: Zorg dat je HP printer als standaardprinter is ingesteld in de printerinstellingen.
 4. Offline modus uitschakelen: Klik met de rechtermuisknop op de printer in 'Apparaten en Printers' en zorg dat 'Printer offline gebruiken' niet geselecteerd is.
 5. Printerdriver updaten: Controleer of er updates zijn voor je printerdriver en installeer deze indien nodig.

Deze stappen helpen om je HP printer weer online en functioneel te maken voor je afdruktaken. Heb je een printer lang niet gebruikt? Lees dan eens dit handige artikel. 

Ik kom er niet uit en wil graag hulp inschakelen

Hoe kan ik een verbindingsprobleem oplossen?

Om verbindingsproblemen met je HP printer grondiger aan te pakken, overweeg de volgende stappen:

 • Uitgebreide printer reset: Ontkoppel je printer voor minstens een minuut van de stroomvoorziening. Dit kan helpen eventuele fouten in de hardware te resetten.
 • Firmware updaten: Ga naar de HP website, zoek naar firmware-updates voor jouw specifieke printermodel en volg de instructies voor installatie. Sofware-updates hebben veel voordelen en kunnen verbindingsproblemen en bugs oplossen.
 • Netwerkinstellingen resetten: Op de printer, zoek naar de optie om de netwerkinstellingen terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Dit kan helpen als er problemen zijn met specifieke netwerkconfiguraties.
 • Draadloos netwerk testen: Probeer een ander apparaat te verbinden met je WiFi om te bevestigen dat het netwerk het doet. Dit kan aangeven of het probleem bij de printer of het netwerk ligt.


Krijg je de fout 'printer stuurprogramma niet beschikbaar?'. Dit artikel kan je daarbij helpen. 

Netwerk- en internetverbinding controleren op je HP printer

Dit kun je doen om netwerk- en internetverbinding voor je HP printer te controleren:

 • Netwerkinstellingen controleren: Bekijk de netwerkinstellingen op je printer om te bevestigen dat deze correct zijn ingesteld. Dit omvat het controleren of het juiste netwerk is geselecteerd en of het apparaat een geldig IP-adres heeft.
 • Ethernet-verbinding overwegen: Als WiFi problematisch is, probeer dan een Ethernet-kabel te gebruiken om de printer direct met het netwerk te verbinden. Dit kan een stabielere verbinding bieden, vooral voor grote afdruktaken of in omgevingen met veel draadloze interferentie.
 • Router en modem controle: Zorg ervoor dat je router en modem goed functioneren. Herstart deze apparaten indien nodig om netwerkproblemen op te lossen.

Zo reset en herstel je de WiFi-verbinding

Om de WiFi-verbinding van je HP printer te resetten en herstellen kun je het volgende doen:

 • Fabrieksreset uitvoeren: Zoek de optie voor een fabrieksreset in het printer menu. Dit zal alle instellingen terugzetten naar de standaard, waaronder netwerkinstellingen.
 • Netwerkinstellingen herstellen: Na de reset, herstel je de netwerkinstellingen door je printer opnieuw met je WiFi-netwerk te verbinden. Volg de instructies voor het opnieuw verbinden zoals eerder beschreven.

Deze stappen kunnen helpen je bij het oplossen van verbindingsproblemen met je HP printer.

Makkelijk verbinding maken met je telefoon of laptop doe je zo

Om je HP printer te verbinden met een telefoon of laptop, kun je de HP Smart-app gebruiken voor een eenvoudige en snelle connectiviteit:

 1. Download de HP Smart-app: Installeer de HP Smart-app op je telefoon of laptop vanuit de app store.
 2. Printer toevoegen: Open de app en volg de instructies om je printer toe te voegen.
 3. WiFi-netwerk selecteren: Zorg dat je apparaat verbonden is met hetzelfde WiFi-netwerk als je printer.
 4. Volg de app instructies: De app leidt je door het proces om de printer te verbinden.

Door deze stappen te volgen kun je op een makkelijke manier je HP printer verbinden met mobiele apparaten of laptops. In de video hieronder wordt uitgelegd hoe je overal kunt printen, zelfs als je niet thuis bent!


"Het gebruik van speciale printer-apps maakt het verbinden van je printer met mobiele apparaten of laptops ongelooflijk eenvoudig en efficiënt. Deze apps bieden niet alleen gemak bij het instellen van een verbinding, maar verrijken ook je afdrukervaring met extra functionaliteiten en gebruiksgemak." - Martin Kroonen, de specialist in het oplossen van printerproblemen bij Printerservice

Afdrukproblemen oplossen

Om afdrukproblemen op te lossen met de HP Print and Scan Doctor tool:

 1. Download en installeer: Download de HP Print and Scan Doctor tool van de HP website en installeer deze op je computer.
 2. Start de tool: Open de tool en volg de instructies op het scherm om je printer te detecteren.
 3. Probleemoplossing: De tool zal automatisch problemen diagnosticeren en instructies geven om deze op te lossen, inclusief connectiviteitsissues en afdrukfouten.

De HP Print and Scan Doctor is een effectieve manier om veelvoorkomende printproblemen op te lossen.

Heb je geen HP printer? Dan kun je het volgende doen:

Voor alternatieve oplossingen voor niet-HP printers zoals Canon, zijn de volgende uitgebreidere stappen aan te raden:

 • Gebruikershandleiding: Bekijk de gebruikershandleiding zorgvuldig voor specifieke instructies over het oplossen van verbindings- en afdrukproblemen.
 • Website van de fabrikant: Bezoek de officiële website van de fabrikant voor gedetailleerde ondersteuning, zoals downloadbare drivers, software-updates, en troubleshooting tools.
 • Drivers en software updates: Regelmatig controleren en bijwerken van de printerdrivers en software kan veelvoorkomende problemen voorkomen en oplossen.
 • Online forums en ondersteuning: Zoek naar online forums of klantenservice voor advies en oplossingen die specifiek zijn voor jouw printermodel.
 • Technische ondersteuning: Overweeg professionele technische ondersteuning als de problemen aanhouden of complex zijn.
 • De complete gids lezen van Martin Kroonen om een Wifi printer aan te sluiten.
 • Andere foutstatus oplossen: heb je een andere foutstatus en kom je er niet uit? Dit handige artikel kan je hiermee helpen.

Voor Canon-printers en andere merken is een gedetailleerde en merkspecifieke aanpak vereist om afdrukproblemen effectief op te lossen.

Op een makkelijke manier WiFi-problemen oplossen van je HP printer

Samenvattend biedt dit artikel van Printerservice een handleiding voor het oplossen van WiFi-verbindingen met HP printers, van basisinstellingen tot geavanceerde probleemoplossing. Het benadrukt het belang van de juiste stappen voor het instellen, controleren en herstellen van de verbindingen.

Deze informatie is van onschatbare waarde voor zowel thuisgebruikers als professionals, die op zoek zijn naar betrouwbare oplossingen voor hun printerproblemen. Voor verdere assistentie en zijn wij altijd beschikbaar om te helpen!

Ik wil graag advies

Over de schrijver
Ik ben Martin Kroonen, jouw go-to expert voor alles wat met printers te maken heeft. Mijn expertise strekt zich ver voorbij het leveren van printers uit.Of je nu advies nodig hebt over de beste printer voor je behoeften, hulp bij de installatie, of een oplossing voor een lastige printerstoring, ik sta klaar om je te helpen.Mijn kennis is niet alleen beperkt tot printers. Met actuele inzichten in IT en audiovisuele systemen bied ik een holistische benadering voor al jouw technologische uitdagingen. Of het nu gaat om het verbeteren van je netwerk of het opzetten van complexe AV-systemen, ik heb de kennis en vaardigheden om je te ondersteunen.Heb je een vraag of loop je tegen een probleem aan met je printer? Voel je vrij om contact op te nemen. Als jouw vertrouwde technologiepartner ben ik hier om al je print- en IT-uitdagingen aan te pakken.
Reactie plaatsen