Printer toevoegen: stap-voor-stap instructies voor elk apparaat
14 september 2023 

Printer toevoegen: stap-voor-stap instructies voor elk apparaat

In een wereld die steeds digitaler wordt, blijft de behoefte om fysieke documenten af te drukken bestaan. Of je nu een belangrijk contract moet ondertekenen, een fotoalbum wilt samenstellen of gewoon een recept wilt afdrukken voor vanavond's diner, een goed geïnstalleerde printer is onmisbaar.

Maar hoe voeg je nu precies een printer toe aan je diverse apparaten? Of je nu een techneut bent of iemand die zelden met technologie omgaat, deze gids over "printer toevoegen" is ontworpen om je door het proces te leiden, stap voor stap. Van traditionele bedrade printers tot geavanceerde draadloze oplossingen, we hebben alles beschreven. Laten we beginnen!

Waarom zou je een printer willen toevoegen aan je apparaat?

In het digitale tijdperk, waarin we steeds meer afhankelijk zijn van schermen en online communicatie, kan het toevoegen van een printer aan je apparaat als een stap terug in de tijd voelen. Echter, ondanks de snelle technologische vooruitgang, blijft de behoefte aan tastbare, fysieke documenten bestaan.

Het correct toevoegen en instellen van een printer is essentieel voor een breed scala aan taken, zowel persoonlijk als professioneel. Denk aan het voorbereiden van een belangrijk zakelijk rapport dat je tijdens een vergadering wilt presenteren. Of het afdrukken van een afstudeer project, waarbij de fysieke presentatie net zo belangrijk kan zijn als de inhoud zelf. Zelfs in ons persoonlijke leven zijn er momenten waarop we vertrouwen op geprinte materialen, zoals het maken van uitnodigingen voor een speciale gelegenheid, het afdrukken van foto's voor een familiealbum, of zelfs het creëren van knutselprojecten met kinderen.

"Waar het digitale vluchtig kan zijn, biedt het gedrukte woord een solide fundament van vertrouwen en zekerheid. Bij Printerservice geloven we in de onveranderlijke waarde van papier in een veranderende wereld." - Martin Kroonen, eigenaar van Printerservice

Bovendien biedt een fysiek document een gevoel van authenticiteit en permanentie dat digitaal soms niet kan evenaren. Contracten, certificaten en andere officiële documenten worden vaak in gedrukte vorm bewaard voor hun wettelijke waarde en betrouwbaarheid.

Kortom, hoewel we in een digitaal gedomineerde wereld leven, is een correct geïnstalleerde printer nog steeds een onmisbaar hulpmiddel in zowel ons professionele als persoonlijke leven. Lukt de printer installatie na het lezen toch niet ? Dan kun je altijd kiezen om Printerservice in te schakelen!

Lees ook: Printer onderhoud is de sleutel tot een lange levensduurprinter onderhoud is de sleutel tot lange levensduur en prestatie

Hoe voeg je een printer toe aan verschillende apparaten?

We hebben steeds vaker meerdere apparaten in gebruik, van laptops en desktops tot smartphones en tablets. Elk van deze apparaten kan op een gegeven moment de behoefte hebben om een document af te drukken, of het nu gaat om een belangrijk zakelijk rapport, een belangrijk artikel of een dierbare foto.

Maar hoe zorg je ervoor dat je printer communiceert met al deze verschillende apparaten? Hieronder geven we per apparaat uitleg.

Printer toevoegen aan verschillende apparaten? Voor Printerservice geen probleem!

Een printer toevoegen aan je netwerk

Het koppelen van je printer aan je netwerk, of het nu bedraad of draadloos is, kan het afdrukproces stroomlijnen en het voor meerdere apparaten mogelijk maken om toegang te krijgen tot dezelfde printer.

1. Printer toevoegen via een bedraad netwerk:

 • Zorg ervoor dat je printer is ingeschakeld.
 • Verbind de printer met je router via een Ethernet-kabel.
 • Ga op je computer naar 'Apparaten en printers' en klik op 'Printer toevoegen'.
 • Volg de instructies op het scherm.

2. Printer toevoegen aan wifi netwerk:

 • Zorg ervoor dat zowel je printer als je computer verbonden zijn met hetzelfde Wi-Fi-netwerk.
 • Ga naar 'Apparaten en printers' en selecteer 'Printer toevoegen'.
 • Kies je printer uit de lijst en volg de instructies.


Printer toevoegen aan je laptop

Het toevoegen van een printer aan je laptop is een belangrijke stap om zonder problemen te kunnen afdrukken vanuit je persoonlijke werkruimte. Hoewel het proces over het algemeen eenvoudig is, kan het variëren afhankelijk van het merk en model van zowel je laptop als je printer. Bovendien kunnen de specifieke stappen en vereisten veranderen met verschillende besturingssystemen zoals Windows, macOS of Linux.

Hier zijn enkele algemene stappen voor het toevoegen van printers aan populaire laptopmerken:

1. Voorbereiding:

 • Zorg ervoor dat je printer is ingeschakeld en in de buurt van je laptop is.
 • Controleer of je de nieuwste drivers en software voor je printer hebt. Deze zijn vaak te vinden op de officiële website van de printerfabrikant.

2. Verbinding maken:

 • Sluit de printer aan op je laptop met behulp van een USB-kabel of zorg ervoor dat beide apparaten zijn verbonden met hetzelfde draadloze netwerk.

3. Installatie:

 • Voor Windows: Ga naar 'Instellingen' > 'Apparaten' > 'Printers & Scanners' en klik op 'Printer of scanner toevoegen'.
 • Voor Mac: Ga naar 'Systeemvoorkeuren' > 'Printers & Scanners' en klik op het '+' teken.
 • Voor Linux: Het proces kan variëren afhankelijk van de distributie, maar over het algemeen kun je naar 'Instellingen' > 'Printers' gaan en de instructies volgen.

4 Testen:

 • Nadat je de printer hebt toegevoegd, is het een goed idee om een testpagina af te drukken om ervoor te zorgen dat alles correct werkt.

Door deze stappen te volgen, zou je in staat moeten zijn om je printer succesvol toe te voegen aan je laptop, ongeacht het merk of model.

Printer toevoegen aan je laptop

Populaire printers voor laptops uitgelicht

Het proces van het toevoegen van een printer kan variëren afhankelijk van het merk van je laptop en printer. Hier zijn enkele algemene stappen voor populaire merken:

1. Canon printer toevoegen aan laptop:

 • Download de nieuwste drivers van de officiële Canon-website.
 • Sluit je printer aan en zet hem aan.
 • Open de gedownloade software en volg de stappen.

2. HP printer toevoegen aan laptop:

 • Bezoek de HP-website en download de benodigde software voor jouw printermodel.
 • Sluit je printer aan en zet hem aan.
 • Open de gedownloade software en volg de instructies.

Ik wil mijn printer laten installeren

Printer toevoegen aan je telefoon

Met de vooruitgang in technologie is het nu mogelijk om direct vanaf je telefoon af te drukken. Hier is hoe:

Printer toevoegen aan Samsung:

 • Ga naar 'Instellingen' > 'Verbindingen' > 'Meer verbindingsinstellingen' > 'Afdrukken'.
 • Kies je printer en volg de instructies.
 • Bekijk de video hieronder voor een uitgebreide instructie


Printer toevoegen aan iPhone:

 • Zorg ervoor dat je printer AirPrint ondersteunt.
 • Verbind je iPhone en printer met hetzelfde Wi-Fi-netwerk.
 • Open de app van waaruit je wilt afdrukken, tik op het deelicoon en selecteer 'Afdrukken'.
 • Bekijk de video hieronder voor een uitgebreide instructie


Draadloze printers toevoegen: De toekomst van afdrukken

Draadloze printers bieden het gemak van afdrukken zonder kabels. Ze zijn ideaal voor grote ruimtes en voor huishoudens met meerdere gebruikers. Het proces is vergelijkbaar met het toevoegen van een printer aan een wifi-netwerk.

Voordelen van draadloze printers:

 1. Mobiliteit: Plaats je printer waar je maar wilt in huis of op kantoor, zonder je zorgen te maken over de nabijheid van computerstations.
 2. Meerdere apparaten: Draadloze printers stellen meerdere apparaten in staat om tegelijkertijd verbinding te maken, wat betekent dat iedereen in huis of op kantoor gemakkelijk kan afdrukken vanaf hun eigen apparaat.
 3. Minder rommel: Zeg vaarwel tegen die wirwar van kabels en draden. Met een draadloze printer is je werkruimte netter en georganiseerder.
 4. Draadloze printers zijn vooral ideaal voor grote ruimtes zoals kantoren of huizen met meerdere verdiepingen, waar het trekken van lange kabels onpraktisch zou zijn. Bovendien zijn ze perfect voor huishoudens met meerdere gebruikers, waar verschillende mensen mogelijk vanaf verschillende apparaten willen afdrukken.

Het installatieproces:

Het toevoegen van een draadloze printer is meestal een eenvoudig  proces. De meeste moderne printers worden geleverd met een ingebouwde wifi-verbinding. Na het inschakelen van de printer zoek je eenvoudigweg naar beschikbare netwerken, selecteer je je thuis- of kantoornetwerk, voer je het wachtwoord in en ben je klaar om te gaan. Het proces is inderdaad vergelijkbaar met het verbinden van elk ander apparaat met een wifi-netwerk.

Met de voortdurende evolutie van technologie is het duidelijk dat draadloze printers niet alleen een trend zijn, maar de nieuwe norm voor efficiënt en modern afdrukken.

Verschillen tussen het toevoegen van nieuwe en bestaande printers

Het toevoegen van een nieuwe printer kan enigszins verschillen van een bestaande printer. Nieuwe printers hebben mogelijk up-to-date drivers nodig, terwijl bestaande printers mogelijk al geconfigureerde instellingen hebben die moeten worden bijgewerkt. Niet alle installatieprocessen zijn dus gelijk.

Afhankelijk van of je een gloednieuwe printer installeert of een bestaande printer opnieuw toevoegt aan een ander apparaat, kunnen er enkele nuances zijn die je aandacht vereisen.

Nieuwe Printers:

 • Drivers: Nieuwe printers, vooral de nieuwste modellen, vereisen vaak de nieuwste drivers om optimaal te functioneren. Deze drivers zijn softwarecomponenten die ervoor zorgen dat de printer correct communiceert met je computer of apparaat. Het is essentieel om de meest recente drivers van de officiële website van de fabrikant te downloaden en te installeren.
 • Initiële configuratie: Bij het voor het eerst instellen, kan de printer je begeleiden door een initiële configuratie, inclusief het kiezen van taal, datum, tijd en mogelijk het instellen van een wifi-verbinding.
 • Inkt/toner: Nieuwe printers hebben vaak startcartridges. Het is belangrijk om te controleren of deze correct zijn geïnstalleerd en of er geen beschermende tapes of plastic zijn die moeten worden verwijderd.

Bestaande Printers:

 • Vooraf geconfigureerde instellingen: Als je een bestaande printer opnieuw toevoegt of naar een ander apparaat verplaatst, heeft deze mogelijk al specifieke instellingen, zoals voorkeurspapierformaat of afdrukkwaliteit. Het is goed om deze instellingen te controleren en indien nodig aan te passen aan het nieuwe apparaat.
 • Driver updates: Hoewel bestaande printers al geïnstalleerde drivers hebben, is het een goed idee om te controleren op updates, vooral als de printer wordt aangesloten op een nieuwere computer of na een besturingssysteemupdate.
 • Netwerkverbinding: Als je printer eerder was verbonden met een specifiek netwerk en je wilt hem nu op een ander netwerk aansluiten, moet je de netwerkinstellingen bijwerken.

Het is altijd een goed idee om de handleiding van de printer te raadplegen, ongeacht of het een nieuw of bestaand model is. Fabrikanten bieden vaak gedetailleerde instructies en probleemoplossingstips die specifiek zijn voor elk model.

Ik wil hulp inschakelen van Printerservice

Printers toevoegen op Apple-apparaten

Apple, met zijn reputatie voor het creëren van intuïtieve en gebruiksvriendelijke producten, heeft het proces van het toevoegen van printers aan hun apparaten gestroomlijnd. Of je nu een MacBook, iMac, iPhone of iPad gebruikt, het toevoegen van een printer is een relatief eenvoudig proces, ontworpen met de gebruiker in gedachten..

Printer toevoegen aan iPhone en Ipad:

 • AirPrint: Apple's AirPrint-technologie maakt draadloos afdrukken vanaf iOS-apparaten een fluitje van een cent. Zorg ervoor dat je printer AirPrint-compatibel is.
 • Verbinding: Verbind je iPhone of iPad met hetzelfde wifi-netwerk als je AirPrint-compatibele printer.
 • Afdrukken: Open het document of de afbeelding die je wilt afdrukken, tik op het deel-icoon (een vierkant met een opwaartse pijl) en selecteer 'Afdrukken'. Kies je printer en het aantal kopieën, en tik vervolgens op 'Afdrukken'.

Printer toevoegen aan MacBook en Imac:

 • Systeemvoorkeuren: Ga naar het Apple-menu in de linkerbovenhoek van je scherm en selecteer 'Systeemvoorkeuren'. Klik vervolgens op 'Printers & Scanners'.
 • Toevoegen: Klik op het '+' teken, meestal te vinden in de linkeronderhoek van het venster. Een lijst met beschikbare printers verschijnt. Selecteer de gewenste printer en volg de instructies op het scherm.
 • Draadloos: Als je een draadloze printer hebt, zorg er dan voor dat deze is verbonden met hetzelfde wifi-netwerk als je Mac.
 • Zie de video hieronder voor een uitgebreide uitleg


Het is belangrijk op te merken dat, hoewel Apple's systemen zijn ontworpen voor eenvoud, het altijd een goed idee is om ervoor te zorgen dat je de meest recente software-updates hebt geïnstalleerd en dat je printer compatibel is met je Apple-apparaat. Raadpleeg bij twijfel altijd de handleiding van je printer of de ondersteuningspagina's van Apple.

Printers toevoegen aan Windows en andere besturingssystemen

Het toevoegen van printers aan verschillende besturingssystemen kan variëren, maar de meeste moderne systemen zijn ontworpen om dit proces zo eenvoudig en intuïtief mogelijk te maken. Hier is een gedetailleerd overzicht voor Windows en enkele andere populaire besturingssystemen:

Windows:

 • Compatibiliteit: Windows, met zijn brede ondersteuning voor diverse hardware, staat bekend om zijn flexibiliteit bij het integreren van nieuwe apparaten, waaronder printers.
 • Toevoegen: Ga naar 'Start' en selecteer 'Instellingen' (het tandwielpictogram). Kies vervolgens 'Apparaten' en ga naar 'Printers & Scanners'. Klik op 'Een printer of scanner toevoegen' en Windows zal automatisch zoeken naar beschikbare printers. Selecteer de gewenste printer uit de lijst en volg de instructies op het scherm.
 • Draadloos: Voor draadloze printers, zorg ervoor dat zowel je computer als je printer zijn verbonden met hetzelfde wifi-netwerk
 • Bekijk de video hieronder voor een uitgebreide instructie


Linux:

 • Diverse distributies: Afhankelijk van je Linux-distributie kunnen de stappen enigszins variëren. Over het algemeen vind je printerinstellingen in het systeem- of configuratiemenu.
 • Toevoegen: Open 'Instellingen' of 'Systeemvoorkeuren', afhankelijk van je distributie. Zoek naar 'Printers' of een vergelijkbare optie. Klik op 'Printer toevoegen' en volg de instructies.
 • CUPS: Veel Linux-distributies gebruiken het Common Unix Printing System (CUPS) voor printerbeheer. Je kunt toegang krijgen tot CUPS via een webbrowser door naar http://localhost:631/ te gaan.

Chrome OS (voor Chromebooks):

Cloud Ready Printers: Chrome OS maakt gebruik van Google Cloud Print voor veel van zijn afdruktaken. Zorg ervoor dat je printer Cloud Ready is.

Toevoegen: Ga naar 'Instellingen' > 'Geavanceerd' > 'Afdrukken' > 'Printers'. Klik op 'Printer toevoegen' en selecteer je printer uit de lijst of voer de details handmatig in.

"Ongeacht het besturingssysteem dat je gebruikt, is het altijd een goed idee om de nieuwste drivers en software voor je printer te hebben geïnstalleerd. Raadpleeg bij twijfel altijd de handleiding van je printer of de ondersteuningspagina's van het besturingssysteem." - Martin Kroonen, eigenaar van Printerservice

Specifieke printers toevoegen

Elk merk en model heeft zijn eigen specificaties. Raadpleeg altijd de handleiding van je specifieke printer voor duidelijke instructies. Hier is een kort overzicht van enkele populaire printermerken en -types:

1. HP Printer toevoegen:

 • HP Printers zijn enkele van de meest populaire en betrouwbare printers op de markt. Ze hebben vaak een eenvoudig installatieproces, ondersteund door de HP Printer Setup Wizard of de HP Smart-app.
 • Drivers: Zorg ervoor dat je de nieuwste drivers van de officiële HP-website hebt gedownload voor optimale prestaties.

2. Brother Printer toevoegen:

 • Brother staat bekend om zijn duurzame en multifunctionele printers. Ze bieden vaak netwerk- en draadloze afdrukmogelijkheden.
 • Setup: Brother printers worden geleverd met een installatie-cd of je kunt drivers en software downloaden van de Brother-website.

3. PDF Printer toevoegen:

 • Een PDF printer is geen fysieke printer, maar een softwaretoepassing die het mogelijk maakt om documenten af te drukken als PDF-bestanden. Populaire opties zijn Adobe Acrobat en CutePDF.
 • Installatie: Na installatie verschijnt de PDF printer als een printerkeuze wanneer je probeert af te drukken vanuit een toepassing.

4. Follow Me Printer Toevoegen:

 • Follow Me Printing is een printoplossing waarbij gebruikers een afdruktaak naar een centrale printserver sturen. Ze kunnen hun document vervolgens ophalen bij elke printer die is aangesloten op het netwerk.
 • Configuratie: Dit vereist vaak specifieke software en configuratie binnen een bedrijfsnetwerk.

HP Printer toevoegen

Problemen met het toevoegen van een printer?

Het is een feit dat technologische problemen onvermijdelijk zijn, zelfs met de meest geavanceerde apparaten. Als je jezelf in een situatie bevindt waarin je denkt "Waarom kan ik mijn printer niet toevoegen?", ben je zeker niet de enige. Het kan zijn dat je foutmeldingen tegenkomt, of misschien herkent je apparaat de printer gewoon niet. In dergelijke gevallen is het raadzaam om eerst de handleiding van je printer te raadplegen.

Deze bevat vaak een probleemoplossingssectie die specifiek is afgestemd op veelvoorkomende problemen van dat model. Als dat niet helpt, kun je natuurlijk altijd Printerservice inschakelen!

Ik wil Printerservice inschakelen

Veelgestelde vragen over printers

Als je nieuw bent in de wereld van printers of gewoon een snelle oplossing nodig hebt, zijn hier enkele van de meest gestelde vragen:

1. Waarom kan ik mijn printer niet vinden?

Dit kan te maken hebben met netwerkproblemen, verouderde drivers of zelfs fysieke connectiviteitsproblemen. Zorg ervoor dat alle apparaten op hetzelfde netwerk zijn aangesloten, de printer correct is aangesloten en dat je de nieuwste drivers hebt geïnstalleerd.

Meer artikelen over printer problemen op een rij:

- 'Probleemoplossing bij 'printer herkent cartridge niet'
- Printer heeft fout status: oplossing voor alle merken!
- Printerstuurprogramma niet beschikbaar; oorzaken en oplossingen
- Printer lang niet gebruikt? Zo krijg je de printer weer aan de praat

2. Hoe selecteer ik een printer?

Wanneer je een document of afbeelding wilt afdrukken, ga je naar het afdrukmenu van de betreffende applicatie. Hier zou je een lijst moeten zien van beschikbare printers. Kies simpelweg de gewenste printer uit de lijst.

3. Hoe installeer ik een HP printer op mijn laptop?

Het installeren van een HP printer is relatief eenvoudig. Bezoek eerst de officiële HP-website en zoek naar de software en drivers specifiek voor jouw printermodel. Download en installeer deze. Volg vervolgens de instructies die tijdens de installatie op het scherm verschijnen.

4. Hoe voeg ik een printer toe aan mijn Chromebook?

Chromebooks gebruiken Google Cloud Print. Zorg ervoor dat je printer Cloud Ready is en volg de instructies op je Chromebook om de printer toe te voegen.

5. Hoe voeg ik een printer toe aan mijn Samsung tablet?

Voor Android-apparaten, waaronder Samsung tablets, kun je de printer toevoegen via 'Instellingen' > 'Verbindingen' > 'Meer verbindingsinstellingen' > 'Afdrukken'.

6. Wat moet ik doen als mijn printer kapot is?

Als je printer defect is en niet meer kan worden gerepareerd, is het tijd om na te denken over je volgende stappen. Je hebt twee belangrijke opties: een nieuwe printer kopen of je huidige printer laten repareren. Als je besluit een nieuwe printer te kopen, zorg er dan voor dat je de juiste printer kiest die aan je behoeften voldoet. Overweeg factoren zoals afdruksnelheid, afdrukkwaliteit en functionaliteit.

Als je de voorkeur geeft aan reparatie, zoek dan een betrouwbare printerreparatiedienst in jouw omgeving. Het is belangrijk om te evalueren of de reparatiekosten opwegen tegen de kosten van een nieuwe printer, vooral als je printer al wat ouder is. Beide opties, 'printer kopen' en 'printer reparatie', hebben hun eigen voordelen en nadelen, dus het is raadzaam om zorgvuldig te overwegen welke het beste past bij jouw situatie en budget.

Of je nu een doorgewinterde techneut bent of iemand die net begint met het verkennen van de wereld van printers, het is altijd handig om te weten waar je terecht kunt voor hulp en antwoorden.

Ik kom graag in contact

Over de schrijver
Ik ben Martin Kroonen, jouw go-to expert voor alles wat met printers te maken heeft. Mijn expertise strekt zich ver voorbij het leveren van printers uit.Of je nu advies nodig hebt over de beste printer voor je behoeften, hulp bij de installatie, of een oplossing voor een lastige printerstoring, ik sta klaar om je te helpen.Mijn kennis is niet alleen beperkt tot printers. Met actuele inzichten in IT en audiovisuele systemen bied ik een holistische benadering voor al jouw technologische uitdagingen. Of het nu gaat om het verbeteren van je netwerk of het opzetten van complexe AV-systemen, ik heb de kennis en vaardigheden om je te ondersteunen.Heb je een vraag of loop je tegen een probleem aan met je printer? Voel je vrij om contact op te nemen. Als jouw vertrouwde technologiepartner ben ik hier om al je print- en IT-uitdagingen aan te pakken.
Reactie plaatsen