Printerstuurprogramma niet beschikbaar: oorzaken en oplossingen
08 april 2023 

Printerstuurprogramma niet beschikbaar: oorzaken en oplossingen

Het kan frustrerend zijn wanneer je een document wilt afdrukken, maar je krijgt de foutmelding "Printerstuurprogramma niet beschikbaar". Dit artikel helpt je te begrijpen wat deze foutmelding betekent, waarom het gebeurt en wat je kunt doen om het probleem op te lossen voor verschillende printermerken zoals HP, Epson, Brother en Canon.

Wat wordt bedoeld met ‘Printerstuurprogramma niet beschikbaar’?

De foutmelding "Printerstuurprogramma niet beschikbaar" betekent dat het stuurprogramma (ook wel driver genoemd) dat je printer nodig heeft om te communiceren met je computer, ontbreekt, beschadigd of verouderd is.

Zonder een goed functionerend stuurprogramma kan je printer niet correct werken, wat kan leiden tot problemen met afdrukken, scannen of andere functies.

Printerstuurprogramma niet beschikbaar

Hoe komt het dat een stuurprogramma printer niet beschikbaar is?

Er zijn verschillende redenen waarom een printerstuurprogramma niet beschikbaar kan zijn:

 • Het stuurprogramma is niet correct geïnstalleerd of geüpdatet.
 • Het besturingssysteem van je computer heeft onlangs een update ondergaan, waardoor de compatibiliteit met het printerstuurprogramma is verbroken.
 • Er is een conflict met andere software of stuurprogramma's op je computer.
 • Het stuurprogramma is beschadigd door een virus of malware.

Waarom moet je een stuurprogramma downloaden: is er geen andere oplossing?

Het downloaden van een stuurprogramma is meestal nodig omdat elk hardwareapparaat, zoals een printer, specifieke instructies vereist om correct te communiceren met het besturingssysteem van je computer. Deze instructies worden geleverd door het stuurprogramma. Stuurprogramma's zijn ontworpen om de juiste communicatie tussen de hardware en het besturingssysteem mogelijk te maken, zodat het apparaat naar behoren functioneert.

In sommige gevallen kan het besturingssysteem automatisch de benodigde stuurprogramma's installeren of een ingebouwd generiek stuurprogramma gebruiken dat werkt met veelvoorkomende hardwareapparaten. Echter, voor optimale prestaties, functionaliteit en compatibiliteit, is het meestal het beste om het specifieke stuurprogramma voor je apparaat te downloaden en te installeren. Dit komt omdat fabrikanten vaak updates uitbrengen die bugs oplossen, de prestaties verbeteren en nieuwe functies ondersteunen.

Hoewel het downloaden van stuurprogramma's misschien wat extra moeite kost, zorgt het ervoor dat je hardwareapparaat correct werkt en je een betere gebruikerservaring hebt. Je kunt stuurprogramma's downloaden van de website van de fabrikant van het apparaat of via gespecialiseerde software die helpt bij het bijwerken en beheren van stuurprogramma's.

stuurprogramma downloaden

Stuurprogramma niet beschikbaar voor printer? Dit kun je doen

Als je de foutmelding "Printerstuurprogramma niet beschikbaar" tegenkomt, volg dan deze algemene stappen om het probleem op te lossen:

 1. Controleer de website van de printerfabrikant voor het nieuwste stuurprogramma dat compatibel is met je besturingssysteem en installeer het.
 2. Verwijder het oude stuurprogramma en installeer het opnieuw.
 3. Voer een systeemherstel uit naar een eerder tijdstip waarop de printer goed werkte.
 4. Scan je computer op virussen en malware en verwijder eventuele bedreigingen.

Werkt het stuurprogramma nog niet? Dan bespreken we hieronder wat je nog meer kunt doen per merk printer.

Stuurprogramma niet beschikbaar hp printer oplossen

Sofware HP-printers hebben veel voordelen. Om het stuurprogramma probleem op te lossen kun je het volgende doen om het probleem op te lossen:

 1. Bezoek de officiële HP-ondersteuningswebsite en download het nieuwste stuurprogramma voor je printermodel.
 2. Gebruik de HP Print and Scan Doctor, een gratis tool die helpt bij het diagnosticeren en oplossen van afdruk- en scanproblemen.
 3. Zie de video hieronder voor meer instructies


Stuurprogramma niet beschikbaar printer Epson

Voor Epson-printers zijn dit de stappen om het probleem op te lossen:

 1. Ga naar de Epson-ondersteuningswebsite en download het juiste stuurprogramma voor je printermodel en besturingssysteem.
 2. Volg de instructies op de website om het stuurprogramma correct te installeren.

Stuurprogramma printer niet beschikbaar Brother

Om het probleem met een Brother-printer op te lossen:

 1. Bezoek de Brother-ondersteuningswebsite en zoek naar het nieuwste stuurprogramma voor je specifieke printermodel.
 2. Volg de instructies op de website om het stuurprogramma te downloaden en te installeren.

Stuurprogramma printer niet beschikbaar Canon 

Voor het oplossen van het probleem met een Canon-printer:

 1. Ga naar de Canon-ondersteuningswebsite en zoek het juiste stuurprogramma voor je printermodel en besturingssysteem.
 2. Download en installeer het stuurprogramma volgens de instructies op de website.

Meer voorkomende foutmeldingen:

Naast de foutmelding "Printerstuurprogramma niet beschikbaar" zijn er nog andere veelvoorkomende foutmeldingen die je kunt tegenkomen bij het gebruik van printers:

 1. "Printer offline":
  Dit betekent dat de printer geen verbinding heeft met je computer of netwerk. Controleer de kabels, Wi-Fi-verbinding of netwerkinstellingen om het probleem op te lossen.
 2. "Papierstoring":
  Dit gebeurt wanneer er papier vastzit in de printer. Open de printer en verwijder voorzichtig het vastgelopen papier.
 3. "Inktsysteemfout":
  Dit duidt op een probleem met de inktcartridges. Controleer of de cartridges correct zijn geplaatst, niet leeg zijn en geen verstopte spuitmondjes hebben.
 4. "Printerspoolerfout":
  De printerspooler is een softwaretoepassing die helpt bij het beheren van afdruktaken. Als je deze foutmelding tegenkomt, probeer dan de printerspooler te stoppen en opnieuw te starten.

Meer oplossingen beschreven door Printerservice:

- Printer heeft foutstatus: oplossing voor alle merken
- Printers offline status oplossen
- Printer lang niet gebruikt
- Printer herkent cartridge niet

Samenvatting en oplossingen voor "Printerstuurprogramma niet beschikbaar"

De foutmelding "Printerstuurprogramma niet beschikbaar" kan verschillende oorzaken hebben, maar het is vaak eenvoudig op te lossen door het juiste stuurprogramma te downloaden en te installeren.

Raadpleeg de ondersteuningswebsites van HP, Epson, Brother en Canon voor specifieke instructies voor jouw printermodel.

Mocht je andere veelvoorkomende foutmeldingen tegenkomen, volg dan de juiste stappen om deze problemen op te lossen en geniet van een probleemloze printervaring. Lukt het toch niet? Dan kun je natuurlijk altijd Printerservice inschakelen.


Ik kom graag in contact


Over de schrijver
Ik ben Martin Kroonen, jouw go-to expert voor alles wat met printers te maken heeft. Mijn expertise strekt zich ver voorbij het leveren van printers uit.Of je nu advies nodig hebt over de beste printer voor je behoeften, hulp bij de installatie, of een oplossing voor een lastige printerstoring, ik sta klaar om je te helpen.Mijn kennis is niet alleen beperkt tot printers. Met actuele inzichten in IT en audiovisuele systemen bied ik een holistische benadering voor al jouw technologische uitdagingen. Of het nu gaat om het verbeteren van je netwerk of het opzetten van complexe AV-systemen, ik heb de kennis en vaardigheden om je te ondersteunen.Heb je een vraag of loop je tegen een probleem aan met je printer? Voel je vrij om contact op te nemen. Als jouw vertrouwde technologiepartner ben ik hier om al je print- en IT-uitdagingen aan te pakken.
Reactie plaatsen