Printer lang niet gebruikt? Zo krijg je de printer weer aan de praat
15 november 2022 

Printer lang niet gebruikt? Zo krijg je de printer weer aan de praat

Printer lang niet gebruikt? Je bent niet de enige. Een printer is een onmisbaar apparaat in veel huishoudens. Helaas wordt de printer vaak pas gebruikt als er een printopdracht moet worden uitgevoerd. De rest van de tijd staat de printer dan ongebruikt op een donkere en stoffige plek.

Dit is niet de bedoeling, want een printer die lang niet gebruikt wordt kan flink verstopt raken. In dit artikel lees je wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je printer weer aan de praat komt.

Hoe kun je deze algemene problemen voorkomen?

Om te voorkomen dat je printer het niet meer doet, is het natuurijk belangrijk om deze regelmatig te gebruiken. Zo blijft de inkt vloeibaar en kan de cartridge niet uitdrogen. Maar waarschijnlijk is dat bij het lezen van dit artikel al te laat. Daarom hebben de meest voor de hand liggende oplossingen hieronder kort omschreven.

Zet de printer op een goede plek

Een printer die lang niet gebruikt wordt, kan flink verstopt raken. Zorg er daarom altijd voor dat de printer op een goede en hygiënische plek staat. Hier geef je stof minder kans om de printer binnen te dringen en kun je makkelijk bij de printer komen om e.e.a. te controleren.

Herstart de printer voordat je hem weer gaat gebruiken

Als je een printer lang niet gebruikt, is het belangrijk om de printer even te herstarten voordat je hem weer gaat gebruiken. Dit kan ervoor zorgen dat de printer weer goed werkt.

Herstart de printer

Check of de printer nog genoeg inkt heeft

Als de printer lang niet gebruikt is, is het mogelijk dat de inkt op is of opgedroogd is. Check daarom of de printer nog inkt heeft voordat je een printopdracht uitvoert.

Test de printer voordat je een opdracht uitvoert

Voordat je een printopdracht uitvoert, is het belangrijk om te testen of de printer nog werkt. Print een testpagina uit om te checken of de printer nog goed werkt. Werkt de printer niet? Dan kun je het volgende proberen:

Reinig de printer

Daarnaast is het goed om de printkop schoon te houden. Dit kan door deze af en toe te reinigen met een speciale reinigingskit.

Als je printer toch lang niet gebruikt is, is het belangrijk om deze goed te reinigen voordat je hem weer in gebruik neemt. Zo voorkom je dat er verstoppingen in de printer ontstaan. Dit kun je doen door de volgende stappen te volgen:

  1. Zet de printer aan en laat deze warm worden.
  2. Doe een halve liter warm water in een emmer en voeg hier een scheutje azijn of alcohol aan toe.
  3. Dip een doek in het water en maak hiermee de binnen- en buitenkant van de printer schoon.
  4. Gebruik een klein borsteltje om de printerkop schoon te maken.
  5. Haal het papier uit de printer en maak de papierlade schoon.
  6. Maak de printkoppen schoon met een speciale reinigingskit.
  7. Zet de printer uit en laat deze afkoelen.
  8. Haal de cartridge(s) uit de printer en maak deze(n) schoon met een doek.
  9. Doe een klein beetje vaseline op de cartridge en plaats deze weer in de printer.
  10. Doe een vel papier in de printer en print een testpagina.

Als je deze stappen hebt gevolgd, is je printer vaak weer schoon en werkend. Werkt de printer nog niet goed? Dan kun je ervoor kiezen om de printer te laten repareren door Printerservice.


Ik wil mijn printer laten repareren

Meest voorkomende problemen en oplossingen

Om ervoor te zorgen dat je printer weer aan de praat komt, is het eerst belangrijk om te weten waarom de printer het niet meer doet. De meest voorkomende reden is dat er stof in de printer is gekomen. Dit komt vaak voor bij printers die lang niet gebruikt worden. Het is dan ook belangrijk om de printer regelmatig schoon te maken. Dit kan je doen door de printer af te nemen met een vochtige en/of microvezel doek.

 Let er wel op dat je geen vloeistoffen in de printer spuit, want dit kan schade toebrengen aan het apparaat.

Naast het schoonmaken van de printer, is het ook belangrijk om de juiste printerinstellingen te gebruiken. Als je de printer lang niet gebruikt, kan het zijn dat de instellingen niet meer optimaal zijn. Dit kan je controleren door de printerinstellingen te wijzigen in het configuratiescherm. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de printer opnieuw te installeren. Dit kan je doen door de printerdriver opnieuw te downloaden en te installeren.

Als je printer nog steeds niet werkt, is het mogelijk dat er een hardwareprobleem is. Dit is vaak het geval als de printer was afgesloten tijdens een printopdracht. In deze situatie moet je de printer uitzetten en weer inschakelen. Soms is het ook nodig om de printer opnieuw te starten. Hieronder hebben we nog een aantal veel voorkomende problemen van verschillende merken uitgelicht.

Hp printer lang niet gebruiken

Een hp printer die lang niet gebruikt is, kan last krijgen van uitgedroogde inkt. Dit komt omdat de inkt in de cartridge aan de lucht kan verdampen.

Uitgedroogde cartridge herstellen

Om de inkt weer vloeibaar te maken, kun je de cartridge een nacht in een bak met lauw water laten weken. Als je de cartridge daarna weer in de printer doet, zou de printer weer moeten werken.


Brother printer lang niet gebruikt

Een veel voorkomend probleemde brother printer print niet goed nadat deze een lange tijd niet is gebruikt. Het is dan aan te raden om deze eerst even flink handmatig schoon te maken. Gebruik hierbij een microvezeldoekje om stof te verwijderen. Voor een diepere reiniging kun je de afdrukkoppen losmaken en deze onder de kraan houden. Zorg ervoor dat je de printer vervolgens goed droog maakt voordat je hem weer aanzet.

Als je een laserprinter hebt die lang niet gebruikt is, is het belangrijk om deze eerst even op te starten voordat je hem gaat gebruiken. Dit doe je door een testpagina af te drukken. Als je printer hierna nog steeds niet goed werkt, kun je het beste contact opnemen met een specialist zoals Printerservice.

Ik wil advies

Thermische inkjet printer lang niet gebruikt

Als je een thermische inkjet printer lang niet gebruikt, kan de printkop verstopt raken. Dit komt omdat de inkt in de cartridge aan de lucht kan verdampen. Om de inkt weer vloeibaar te maken, kun je hetzelfde trucje uitvoeren die we hierboven hebben beschreven bij de brother en hp printer.

Thermische inkjet printer lang niet gebruikt? Dit kun je doen

Vergelijkbare problemen wanneer je een Canon printer lang niet gebruikt

Een canon printer die lang niet gebruikt is kan vergelijkbare problemen vertonen als een thermische inkjet printer. Het is belangrijk om de printer regelmatig te gebruiken, zodat de onderdelen niet verstopt raken.

Als je de printer lang niet gebruikt, kan de inkt in de printkop uitdrogen. Dit kan leiden tot foutieve afdrukken of een streepjescode. Het is daarom aan te raden om de printer regelmatig aan te zetten, zodat de inkt niet kan uitdrogen.

Meer oplossingen beschreven door Printerservice:

- Printer heeft foutstatus: oplossing voor alle merken
- Printers offline status oplossen
- Printerstuurprogramma niet beschikbaar
- Printer herkent cartridge niet

Alles geprobeerd? Laat Printerservice de printer voor u maken

Heb je al het bovenstaande geprobeerd en krijg je de printer nog niet aan de praat? Printerservice is gespecialiseerd in het repareren van printers.  Wij doen dit voor zowel particulieren, als voor zakelijke markt.

Ik wil mijn printer laten repareren

Over de schrijver
Ik ben Martin Kroonen, jouw go-to expert voor alles wat met printers te maken heeft. Mijn expertise strekt zich ver voorbij het leveren van printers uit.Of je nu advies nodig hebt over de beste printer voor je behoeften, hulp bij de installatie, of een oplossing voor een lastige printerstoring, ik sta klaar om je te helpen.Mijn kennis is niet alleen beperkt tot printers. Met actuele inzichten in IT en audiovisuele systemen bied ik een holistische benadering voor al jouw technologische uitdagingen. Of het nu gaat om het verbeteren van je netwerk of het opzetten van complexe AV-systemen, ik heb de kennis en vaardigheden om je te ondersteunen.Heb je een vraag of loop je tegen een probleem aan met je printer? Voel je vrij om contact op te nemen. Als jouw vertrouwde technologiepartner ben ik hier om al je print- en IT-uitdagingen aan te pakken.
Reactie plaatsen